Multivátor #36: A Ráckevei Ady Endre Gimnázium nyolcadikosainak tudományos kalandjai a Lauder MIT Diáklaborban

Multivátor #36: A Ráckevei Ady Endre Gimnázium nyolcadikosainak tudományos kalandjai a Lauder MIT Diáklaborban

Kedden délelőtt, október 8-án a Ráckevei Ady Endre Gimnázium diákjai vettek részt a “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapon Tóth Szilvia és Kátai Erzsébet tanárnők vezetésével.

Az első két programsávban Dávid Anett és Molnár László fizikatanárok foglalkozásain tanultak a fiatalok. Az előbbin az űrkuka tartamát elemezték, áttekintve az emberes űrrepülések történetét, a Föld körül keringő mesterséges égistestek sokszínű világát. Az utóbbin a gőzgépek történetét ismerhették meg az érdeklődők – működő modellek és kísérletek segítségével – az ókortól az ipari forradalomig.

A hamadik rendhagyó tanórán a Tudományos körforgás keretében Ordasi “Chillagász” András irányításával Nap-megfigyelésen vettek részt a tanulók az iskola tetején felépült KETER csillagvizsgálóban, illetve egy közös golyópályát építettek szakmai vezetőnk, Paszternák András koordinálásával, a gyakorlatban alkalmazva a gravitációról, a gyorsulásról és a lejtőmozgásról szerzett ismereteket.

Az élménynap során vendégeink kipróbálhatták a 3D-s z-Space terminálokat. Zárásként átadtuk a MULTIVÁTOR-okleveleket és mindenki választhatott egy mókás, tudományos matricát.

Köszönjük a közös tanulást!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.