JAD – Jewish Art Danube-projekt

A Duna évszázados kapcsolatokat teremt nemcsak országok, népek között, hanem hidakat képez az egymás közelében és távolabb élő zsidó közösségek számára is. Komárom (Szlovákia) és Budapest (Magyarország) érintésével indulunk virtuális hajóútra, mely során a művészetek és a tudomány eszközvilágát használva ismerjük meg a Duna-menti zsidó közösségek múltját, jelenét.

A héber JAD (kéz) szó egyszerre szimbolizálja az egymás közötti kézfogást, a zsidó és nem zsidó értékek, kulturális örökség megismerése iránti vágyat. Miközben elmélyedünk a történelemben, a természetet is górcső alá vesszük. Megvizsgáljuk, mit jelentett, jelent a folyó számunkra, mennyire változott az elmúlt évtizedekben az a kép, amely a hajózók elé tárult.

A MAZSÖK támogatásával megvalósuló projekt célja: a Duna-menti zsidó közösségek életének bemutatása a képzőművészet eszközeivel, egymás megismerése és megismertetése másokkal egy vizuális útikalauz segítségével a modern technológia alkalmazásával, AR-plakátok fejlesztése. Mindkét helyszínen egynapos JAD kulturális minifesztivált szervezünk.

A projekt hírei