Common Lilac / Közönséges orgona / Syringa vulgaris

Common Lilac
Közönséges orgona

17. Common Lilac / Syringa vulgaris

The Lilac, or Syringa vulgaris, is a shrub or small tree, which is native to Europe, and temperate Asia. It belongs to the olive family. It has heart shaped deep green leaves, which are arranged oppositely along the stems. The Lilac is deciduous, so its leaves turn yellow when fall comes. The leaves are usually simple, 4-12 centimeters long with entire margins. 

It has numerous small, oval, 4 petaled flowers in one stack, in colors from light to dark purple, reddish ,white, blueish purple, and magenta.

Its bark is reddish-brown when young, and becomes scaly and gray with age. Its roots are shallow and dense.

The Lilac is used as a metaphor for love in literature, and is also a name of a specific purplish color too.

Hungarian culture mothers day has songs with lilac in it.

Back to the menu of the learning path

17. Közönséges Orgona / Syringa vulgaris

A közönséges orgona, avagy Syringa vulgaris, egy cserje, vagy kis fa, amely Európában és a mérsékelt égövi Ázsiában őshonos. Az olajbogyók családjába tartozik. Szív alakú mélyzöld levelei vannak, melyek egymással szemben helyezkednek el a szárak mentén. Az orgona lombhullató, azaz levelei elsárgulnak az ősz beálltával. A levelek általában egyszerűek, 4-12 centiméter hosszúak, teljes szegéllyel.

Számos apró, ovális, 4 szirmú virág van egy kötegben, világostól egészen a sötét liláig. Valamint vöröses, fehér, kékes-lila és bíbor színekben is fellelhető.

Fiatalon a kérge vörösesbarna, viszont a kor előrehaladtával pikkelyes és szürkés lesz. Gyökerei sekélyek és sűrűek.

Az orgonát az irodalomban a szerelem metaforájaként használják, mely egyébként egy különleges lilás szín neve is. A magyar kultúrában anyák napján sokszor megemlítik az orgonát különféle dalokban.

Vissza a tanösvény menüjébe