Multivátor #35: Múltból a jövőbe – így telt a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjainak tudományos élménynapja

Multivátor #35: Múltból a jövőbe – így telt a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjainak tudományos élménynapja

A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tizenegyedikes és tizenkettedikes diákjai érkeztek hozzánk október 1-jén, hogy részt vegyenek a “Legyetek Ti is MULTIVÁÍTOROK!” programon. A csoportot Vicziánné Salla Ildikó, Németh Pálné Vecseri Gabriella és Kelemen Egon tanárok kísérték el a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklaborba.

Vendégeinket Paszternák András, a nap koordinátora köszöntötte. Először rendhagyó időutazásra indultunk a csapattal Horváth Cecília tanárnő vezetésével. Sztehlo Gábor nyomába eredtünk, iskolánk területén felkerestük azokat az emlékpontokat, melyek az embermentő és társai nemes cselekedeteit idézik fel. Jártunk a diákjaink által felfedezett pincénél, a mai óvoda épületén elhelyezett emléktáblánál, botlatóköveknél. Emberi sorsok, megrázó és megható történetek rajzolódtak ki, a korabeli képekkel gazdagon illusztrált séta során.

Az elágazó ösvények történetének megismerése után vetettük bele magunkat a tudományos kalandokba. Dávid Anett fizikatanár interaktív foglalkozásán az űrkuka rejtelmeivel ismerkedtek két csoportban a diákok.

A másik teremben Biljarszki Dániel várta a fiatalokat, VR-szemüvegek segítségével jártuk végig a Nemzetközi űrállomást, a küldetések teljesítését követően a robotkarok működését tanulmányoztuk.

Extra programként a KETER csillagvizsgálót is felkeresték a gimnazisták, ahol Ordasi “Chillagász” András vezetésével figyelték meg a napkitöréseket, napfoltokat.

Zárásként átadtuk a MULTIVÁTOR-okleveleket és mindenki választhatott egy mókás, tudományos matricát.

Köszönjük a közös tanulást!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.