Kárpáti Sára: Élménybeszámoló a Marie Curie Tudományos Nyílt Napról

Kárpáti Sára: Élménybeszámoló a Marie Curie Tudományos Nyílt Napról

Idén nyáron, július 4-én részt vettem a Bay Zoltán Kutatóintézetben tartott Marie Curie nyílt napon. Marie Curie a radioaktivitással kapcsolatos kutatásaiért és eredményeiért két Nobel-díjat is kapott, az első fizikai, a második kémiai volt. Ő volt az első a történelemben, akit kétszer ért ez a megtiszteltetés.

A programot velem egyidős középiskolásoknak hirdették meg. Az elején megismerhettük a kutatóintézetben dolgozó hölgyeket, akik közül sokukkal személyesen is találkozhattunk. Részt vettünk egy laborlátogatáson, ahol együtt kísérleteztünk velük. Főleg elektrokémiai kísérleteket végeztünk.

Ezt követően egy lézerelőadáson voltunk, különböző lézerrel működő gépeket nézhettünk meg, valamint néhány érdekes installációt, amelyeket a berendezések segítségével készítettek.

Az intézet FFP2-es maszkokat is gyárt, ebbe szintén betekintést nyerhettünk, sőt ki is próbálhattuk magunkat a folyamat azon részében, ahol a kétkezi munka szükséges. A látogatás egy elektrokémiai bemutatóval folytatódott. Ezt követően ellátogattunk egy laborba, ahol optikai, illetve elektronmikroszkóppal ismerkedhettünk meg, és ki is próbálhattuk ezeket.

Egy mini versennyel zártuk a programot, ahol a 3. helyezést értem el. A nap végén ott maradtunk még néhányan beszélgetni a kutatókkal a tudományról, a munkájukról és a mi érdeklődési körünkről, céljainkról.

Nagyon tetszett a program, sok, az iskolában tanult dologgal találkozhattam a gyakorlatban, megismerkedhettem számomra teljesen új dolgokkal is. Kedvesek, nyitottak és segítőkészek voltak a programszervezők. Leginkább a mikroszkópok tetszettek, mindig lenyűgözött mindaz, ami az emberi szemnek láthatatlan, arról nem beszélve, ha még arra is van lehetőség, hogy megvizsgáljam ezeket a dolgokat.

Kárpáti Sára