Napfogyatkozás 2022 – tudományos – művészeti élménynap a Lauderben

Napfogyatkozás 2022 – tudományos – művészeti élménynap a Lauderben

Október 25-én, kedden, a részleges napfogyatkozás (napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül) alkalmából rendhagyó programok várták diákjainkat. Az élménynap nyitóelőadását dr. Vida Ádám (Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., BAY-PROD Divízió, divízió igazgató) fizikus tartotta, aki átfogó képet nyújtott a napenergia és a napelemek tudományáról.

Napindító előadás…

A szemléletes, közérthető prezentáció a fizikai háttér ismertetését követően áttekintette a napelemek hazai helyzetét, hallhattunk a jövőbeli fejlesztésekről, a fenntartható, körforgásos gazdasági vonatkozásokról. Vendégelőadónk legfontosabb üzenete az volt, hogy már ma gondolnunk kell a holnapra, a napelemeket nem elég telepíteni, beüzemelni, működtetni, újrahasznosításuk kérdéskörével is foglalkoznunk kell.

Dr. Vida Ádám a Lauderben…

Molnár László, a témanap ötletgazdája a napfogyatkozás részleteiről szólt, rávilágítva az égi jelenség fizikai, csillagászati hátterére.

A napfogyatkozásról Molnár Lászlóval…

Az elméleti bevezetők után a gyakorlat került a fókuszba. Az időjárás végül kegyes volt hozzánk, így az érdeklődők távcsővel és megfelelő védőszemüvegek segítségével követhették az égbolton történteket.

Részleges napfogyatkozás – Őri Andrea felvétele
Az eget kémlelve… fotó: Lantai Linda

A napfogyatkozás művészi ábrázolásáról Szarvas Ildikótól tanultunk, majd négy-öt fős csapatokban napfogyatkozás gif-ek készültek. Az alkotások hamarosan egy virtuális tárlat keretében lesznek elérhetők.

Művészet és napfogyatkozás – kreatív workshop Szarvas Ildivel

A hivatalos programot követően kicsik és nagyok töltötték meg az iskolaudvart, senki sem szeretett volna lemaradni a részleges napfogyatkozásról.

A távcsőnél…

A témanap szervezésében és lebonyolításában az előadókon kívül Farkas Adél, Dávid Anett, Lantai Linda, Molnár Eszter, Paszternák András és Török Mátyás (Bay Zoltán Kutatóhálózat) működött közre. Köszönet Vajda Tibornak és a TECH-Csapatnak!

A program végére a Nap is látható lett 🙂

(Nyitókép: Lantai Linda)