π-NAP a Lauderben

π-NAP a Lauderben

Március 14-én, a π világnapján, Einstein születésnapján rendhagyó STEAM-élménynapra került sor a gimnáziumban. Elsőként Szentirmayné Gabányi Krisztina (Eötvös Loránd Tudományegyetem) fizikus, rádiócsillagász hozta közelebb a fekete lyukak és megfigyelésük tudományát az érdeklődő diákokhoz. A negyvenöt perc alatt Einstein elméleteitől egészen a WIFI megszületéséig jutottunk. Az ismeretterjesztő előadás végén számos kérdés hangzott el a közönség soraiból.

Szentirmayné Gabányi Krisztina a fekete lyukakról

A délelőtti program a geometria jegyében folytatódott. Tasnádi Tamás (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) bögrés-közműves rejtvénye elgondolkodtatta a gimnazistákat. A közérthető matematikai bizonyításokat lépésről lépésre követtük végig, Euler neve ezekután biztosan ismerős lesz már mindenkinek. Természetesen a π-ről is szót ejtett a szakember, aki számos szemléltetőeszközzel érkezett az iskolába.

Geometriázás Tasnádi Tamással

Az elméleti ismereteket Seres Hanna és Szathmáry-Papp Jázmin π-ihlette képeinek bemutatása követte, majd kezdetét vette a Molnár László és Szép János által összeállított π-kvíz. A háromfős csapatok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába. A furfangos feladatok, rejtvények éles versenyt generáltak.

Seres Hanna a π-művészetről
A π-kvízen dolgoznak a csapatok

A nap legnagyobb meglepetései Németh Jucus fantasztikus almás, mákos és túrós, frissen készült πtéi voltak, melyekhez Mester Nikolett készítette a 3D π-sütiszaggatót.

Németh Jucus πtéi

A nap szervezésében és lebonyolításában Molnár Eszter, Kis-Tóth Ágnes (ELTE), Lantai Linda, Paszternák András ésVajda Tibor működött közre.