LAMA – Mesterséges intelligencia műhelyfoglalkozás sorozat

LAMA – Mesterséges intelligencia műhelyfoglalkozás sorozat

Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor azzal a céllal hozta létre a למה/LAMA – LAuder Multiverse Academy nemzetközi kutatócsoportot, hogy a hazai tudományos ismeretek mellett, a külföldi szakmai műhelyekben folyó kutatómunkát is közelebb hozza a diákokhoz.
MIÉRT? – Változó világunkban folyamatosan kérdésekkel szembesülünk. A héber למה (ejtsd lámá, jelentése miért) kérdőszó fogja össze azt a kezdeményezést, mely segíthet válaszokat találnunk a jövővel kapcsolatos felvetésekre az energia, a mesterséges intelligencia és az űrkutatás területén. 

Projektindító műhelyfoglalkozás-sorozatunk házigazdája Botos Csaba, akivel a mesterséges intelligencia tudományát fedezzük fel.

Szakértőnkről: Csabi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatójaként a Kísérleti Orvostudományi Intézetben (MTA KOKI) kezdte a rövid és hosszú távú memóriáért felelős agysejtek 3D-s struktúrájának rekonstrukcióját. Hogy jobban megértse a mögöttes kognitív mechanizmusokat, mesterséges intelligencia irányban, Oxfordban folytatta a tanulmányait, ahol a Continual Learning elméletén dolgozik Philip Torr kutatócsoportjában. Az előadó 2017-től 2019-ig Csopa Mesterséges Intelligencia Műhely címmel vezetett ismeretterjesztő sorozatot a Csodák Palotájában. 

Online foglalkozások: 

Supervised Learning – 2023. október 17., kedd 18:00 

Mi a mesterséges intelligencia ma legjobban bevált paradigmája? Átnézzük a Machine Learning alapjait és példákon keresztül betanítunk egy modellt, hogy a kameránkkal felismerjen különböző háztartási eszközöket.


Self-Supervised Learning – 2023. november 21., kedd 18:00

Mi van akkor, amikor van adatunk, de nincs, aki megtanítsa a modelleknek, hogy mi-micsoda? Betekintést nyerünk a különböző öntanító módszerekbe, ezek előnyeibe és hátrányaiba.


Large Language Models – 2023. december 19., kedd 18:00

Az olyan nyelvi modellek (Language Model), mint amelyre a ChatGPT is épül, rengeteg rejtélyes tulajdonsággal bírnak. Ezen az órán megnézzük, milyen módszerekkel lehet feltárni és megérteni a nyelvi modellek “lelkivilágát”.


A középiskolásoknak ajánlott foglalkozások Zoom platformon zajlanak, 45 percesek. Regisztráció a 4t@lauder.hu e-mail címen.


A műhelyfoglalkozásokról oktatási céllal felvétel készül. A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A pályázat kódja: 2022-3.1.1-DIÁKLABOR-2022-00001

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.

One thought on “LAMA – Mesterséges intelligencia műhelyfoglalkozás sorozat

Comments are closed.