“Házhoz ment” a STEAM-nap – munkahelyükön kerestük fel a szakembereket

“Házhoz ment” a STEAM-nap – munkahelyükön kerestük fel a szakembereket

December 5-én, hagyományainkat követve (korábbi STEAM-napjaink: 2022/23, 2021/22, 2020/21), tudományos élménynapot szerveztünk a NYIT és a 9-12. évfolyam diákjainak. Idén nem a kutatók, ipari szakemberek jöttek el az iskolába, hanem egy-egy évfolyamunk kerekedett fel, hogy meglátogasson tudományos műhelyeket.

A Hárim (12.) a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt kereste fel, ahol a fiatalok két csoportban nyertek betekintést egy fejlesztőközpont mindennapjaiba. A házigazdák – a mérnökök munkájának és az emobilitással kapcsolatos legújabb innovációknak a megismertetése mellett – egy projektfeladatba is bevonták a résztvevőket.

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat, Természettudományi Kutatóközpontjában az Anyag- és Környezetkémiai Intézetet látogatta meg a Milim (11.) évfolyam, ahol többek között a polimerek feldolgozásáról és zöld lebomlásáról, az aranytartalmú szupramolekulákról, a liposzómákról és a vezikulákról, a biomasszák pirolíziséről, a tüzelőanyag cellákról, a gélekről, a bioszenzorokról, az új generációs Li ion elemekről, az antimikrobiális peptidekről tanultak a résztvevők.

A Bálágán (10.) évfolyam a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campusán vendégeskedett. Az otthoni lepketartás, a színek és illatok, a DNS és a tájépítészet tudományában merültek el a kamaszok, akik ízelítőt kaptak a szakmeberek mindennapi munkájából.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti telephelyének rejtelmei tárultak fel a Szábába (9.) előtt. Az előadások, interaktív bemutatók, laborlátogatások során az innovatív polimertechnológiai eljárások, az újfajta acélelőállítási módszerek és a kísérletek voltak a fókuszban.

A NYIT-eseket a múlt héten újranyílt Csodák Palotája várta. A játékteret és a Richter Gedeon labort a CsopOlimpia küldetésein keresztül fedezték fel a csapatok. Az Öveges teremben az elektromos kísérleteké és a cseppfolyós nitrogéné volt a főszerep.

Az idei STEAM-nap nem jöhetett volna létre Patko Janka, Gyenes Tamás és munkatársaik (Robert Bosch Kft.); Lendvayné Győrik Gabriella, Tompos András és kollégáik (HUN-REN TTK AKI); Pusztay Gabriella, Farkas Alexandra, Braun-Borsos Eszter, Kókai Zoltán, Boromisza Zsombor és az egyetemi oktatók, hallgatók (MATE); Groó-Nagy Patricia, Török Mátyás, Vida Ádám és csapatuk (Bay Zoltán Kutatóhálózat); Mizda Katalin, Kiss Csaba és a keddi műszak (Csodák Palotája); Juhász Mónika (Lauder) és Paszternák András (Lauder – Csopa), valamint a lauderes mentorok és osztályfőnökök közreműködése nélkül. Köszönjük!

(a bejegyzést hamarosan további képekkel frissítjük)