LIMIT 2024 – közösségi élmény lett az innováció

LIMIT 2024 – közösségi élmény lett az innováció

A 2024-es Lauder Innovációs Maratonra, melyet a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor égisze alatt szerveztünk a Selye János Diáklaborhálózat programjaként, 64 csapat jelentkezett az ország minden részéről. Az online és a házi elődöntőkből 12-en jutottak be a május 16-17-én tartott 25 órás helyszíni megmérettetésre.

Csütörtök délelőtt Kazal Eszter, a LIMIT szervezőcsapatának nevében köszöntötte a Debrecenből, Dunaföldvárról, Hódmezővásárhelyről, Kecskemétről, Mezőtúrról, Zalaegerszegről, Szegedről és Budapestről érkező innovátorokat.

Az első két órában Diáklaborunk „Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” című tudományos élménynapjából kaptak ízelítőt a háromfős csapatok. Juhász Mónika a robotkarok, VR-szemüvegek tudományát hozta közelebb az érdeklődőkhöz, Paszternák András a golyópályák mestereit kereste egy mérnöki kihívás során. Jutott idő a 3D-s z-Space terminálok kipróbálására is.

A kisérő tanárok Horányi Gábor főigazgató irodájában indították a napot, majd iskolatúrán vettek részt diákjaink, Adamis Borbála, Horváth Blanka (Milim évfolyam) és Molnár Bence (Bálágán) vezetésével.

Az ebédet követően a mesterséges intelligencia segítségével készült bevezető videót (szerkesztette Halász János) tekintették meg a résztvevők. Varga Péter, a gimnáziumi tagozat vezetője ismertette az innovációs maraton feladatait, a versenyzők előtt álló kihívásokat. A kidolgozandó téma (energia, mesterséges intelligencia, űrkutatás) és altéma (oktatás
egészségügy, élelmiszeripar – mezőgazdaság, környeztvédelem, kultúra, kommunikáció, design, közlekedés, kereskedelem, informatika, szabadidő, család) sorsolását követően, az előadó a start upok világába vezette be az érdeklődőket. Kocka Benjamin, a Tech-csapat vezetője az éjszakai prezentációk technikai információit foglalta össze.

15 órától szakértő mentoraikkal – Gémesi Zsolt, Hudecz Attila, Illés Márton, Koltai Vera, Ladányi Szandra, Márton András, Nyíri Miklós, Páli Ákos, Sziller Olivér, Tóth Bence, Vas György, Zováthi Bendegúz – egy-egy termék vagy szolgáltatás fejlesztéséhez kezdtek a csapatok.

A pedagógusokat és az érdeklődőket Mi célból és mit tanuljunk alfától ómegáig? címmel a jövő iskolájáról és az oktatás aktuális kérdéseiről szóló kerekasztal-beszélgetés várta (szervező: Gárdos Detti). Rubovszky Ritával (Ciszterci Intézményfenntartó Főhatóság főigazgatója), Valaczka Andrással (Piarista Rend Magyar Tartomány oktatási igazgatója), Gloviczki Zoltánnal (Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora), Horányi Gáborral és Zeitler Ádámmal (Lauder Javne Iskola, szülői és családi kapcsolatokért felelős igazgató) Varga Péter diskurált.

A felkészülést nagyban segítette az ismert tv-s szakember, Sebestyén Balázs motivációs előadása, mely során a diákok kérdései is megválaszolásra kerültek.

A vacsora remek alkalom volt a kapcsolatépítésre. Kora este a csapatok tovább dolgoztak az ötleteken és az üzleti terveken, tanáraik a Diáklabor eszközeivel ismerkedhettek.

22 órakor került átadásra a Lauder csillagvizsgálója, az egyik legmodernebb iskolai obszervatórium műszerezettségéről Kereszty Zsolt beszélt, a kivitelező Astrotech Kft. részéről. Horányi Gábor hangsúlyozta, hogy a kupola új távlatokat nyit az oktatás területén. Az eseményre érkezők a Holdat kémlelhették a középtagozat épületének tetejéről, a lenyűgöző látvány mindenkit magával ragadott.

A döntő 23 órakor vette kezdetét, a zsűri előtt 4-4 percben prezentáltak a “vállalatok”. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kutni Mátyás, a Nemzeti Innovációs Ügynökség edukációs igazgatója, Oszkó Péter, gazdasági szakember, kockázatitőke-befektető, Palkovics László, Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja és Horányi Gábor számos kérdést tett fel a bemutatott innovációkkal kapcsolatban.

Éjjel fél kettőre született meg az eredmény:

I. hely

Szrí Dzsajavardhanapura Kótté csapat – Piarista Gimnázium (Budapest)

II. hely

Debreceni kutatók csapat – Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Debrecen)

III. hely
Turmixx csapat – Lauder Javne Iskola (Budapest)


Valamennyi résztvevő csapat élményajándékokban részesült:

2-es közeg 1-es közegre vonatkozó törésmutatójaDunaföldvári Magyar László Gimnázium
3,58 centiJedlik Ányos Gimnázium (Budapest)
BTGKecskeméti Piarista Iskola
DisztancuínóBudapesti Német Iskola
ÉszbontókSzegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
KémcsövesekKölcsey Ferenc Gimnázium (Zalaegerszeg)
M.A.D.Lauder Javne Iskola (Budapest)
Schrödinger MacskáiNémeth László Gimnázium, Általános Iskola (Hódmezővásárhely)
ÜstökösökMezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

A diákok az iskolában éjszakáztak, alvás helyett sokan a standjaikon dolgoztak.

Másnap reggel az aulában került megrendezésre az Innovációs Market, ahol a Lauder diákjai és tanárai ismerték meg a fejlesztéseket. A közönségszavazást a KémcsövesekKölcsey Ferenc Gimnázium (Zalaegerszeg) és a M.A.D.Lauder Javne Iskola (Budapest) csapatok nyerték.

Az együtt töltött nap Horányi Gábor zárszavával fejeződött be.

Köszönjük a résztvevők, tanáraik, a mentorok és a zsűri munkáját! A nyeremények jelentős részét iskolánk támogatói biztosították, köszönet ezért!

A rendezvény nem jöhetett volna létre a cikkben említett munkatársaink, valamint Szarvas Ildikó, Máhr Kinga, Herman Viktória, Lantai Linda, Békéssy Judit Nóra, Krauth Eszter (Milim évfolyam), Mester Nikolett, Vajda Tibor, Székely Olivér, Biljarszki Dániel, Pados Balázs, Szűcs Gábor, Péter András, Bernard Iván, tanáraink, oktatást segítő kollégáink, az ebédlő csapatának és a biztonsági őrségnek a hatékony együttműködése nélkül.

Találkozzunk a LIMIT 2025-ön!

(fotók: Halász János, Gémesi Zsolt, PA – további képek hamarosan)


Sajtószemle:

Qubit: Egész éjszaka dolgoztak a diákok egy budapesti iskolában, és még élvezték is


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.

One thought on “LIMIT 2024 – közösségi élmény lett az innováció

Comments are closed.