Multivátor #14: A generációkat összekötő fizika

Multivátor #14: A generációkat összekötő fizika

A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumból harmadik alkalommal érkezett csoport a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklaborba. A 9. A diákjait Somody Beáta és Vida Bernadett tanárnők kísérték el a tudományos élménynapra. Az első két sávban két, az utolsóban nyolc csapatban zajlott a közös tanulás.

A „Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” rendezvények egy új oktatási modullal gazdagodtak ezen a napon. Kabella Balázs, pályakezdő elméleti fizikus, az asztrofotózás és az asztrofizika rejtelmeibe vezette be a gimnazistákat. A lenyűgöző felvételekkel gazdagon illusztrált prezentáció során számos kérdést fogalmaztak meg a fiatalok. Ezekre a szakemberrel együtt keresték a válaszokat. Az új és a korábbi ismeretek összegzését segítette a csoportos szavazós játék. Pályaválasztási és továbbtanulási tippeket is kaptak az érdeklődők a Manchesteri Egyetemen végzett kutatótól.

A másik teremben Molnár László nyugalmazott fizikatanárral indultak tudománytörténeti utazásra a kilencedikesek. A kísérletekkel és működő modellekkel színesített műhelyfoglalkozáson az ókori görögöktől az ipari forradalomig követtük végig a gőzgépek fejlődését. A workshop rendszerezte a fizikaórákon szerzett tudást.

A harmadik sávban a gravitációé volt a főszerep. A Tudományos körforgás keretében Paszternák András tudománykommunkátor koordinálásával, a golyópályák mestereit kerestük. A gyorsulásról, a lejtőmozgásról tanultakat felhasználva épültek a pályák. A verseny zárásaként körbejártuk a csapatok alkotásait, megmértük melyiken gurul a legtovább a golyó.

A háromórás tudományos élménynap a MULTIVÁTOR oklevelek és a mókás, tudományos matricák átadásával végződött.


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.