Multivátor #16: A monostorapáti diákok tudományos élménynapja

Multivátor #16: A monostorapáti diákok tudományos élménynapja

Március 7-én a monostorapáti Művészetek Völgye Általános Iskola tanulói vettek részt a „Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapon Sötét Béláné tanárnő és Sötét Béla vezetésével.

A balatonfelvidéki csapat volt az első hazai diákcsoport, amely a fővároson és az agglomeráción kívülről érkeztett hozzánk.

A fiatalok az első két sávban Palotai András mesterséges intelligencia és Halák László robotikai műhelyfoglalkozásán tanultak az elmúlt időszak izgalmas fejlesztéseiről.

Az előbbin az oktatási szakember a porszívótól a Chat GPT-ig követte végig a gépi tanulás fejlődésének diákok számára releváns állomásait. A gondolatébresztő workshop számba vette napjaink informatikai változásainak pozitív és negatív hatásait. A diákok aktív közreműködésével átfogó kép alakult ki az AI térnyerésével kapcsolatban.

A másik teremben zajló alkotópedagógiai órán a média designer irányításával puha robotok készültek. A számos gyakorlati példát ismertető bevezetőt követően, takarófóliát, sütőpapírt, ceruzát és forrasztópákát használva indult a robotok gyártása, melyek a tesztasztalon keltek “életre”.

Látogatóink megismerkedtek a 3D-s z-Space oktatóterminálokkal is.

A harmadik sávban Paszternák András tudománykommunikátor irányításával a gravitációé, a sebességé, a gyorsulásé és a lejtőké volt a főszerep. Négy csoportban kerestük a legügyesebb golyópályaépítő mestereket. Kreatívabbnál kreatívabb technikákkal folyt a csatornák kialakítása, melyekben az időre guruló golyók versengtek. A megmérettetés az 1-es csapat győzelmével zárult.

Az oklevelek és a mókás tudományos matricák átadását követően iskolatúrára indultunk az érdeklődő gyerekekkel.

13 órakor a bejárat elé gördülő minibuszok jelezték, elérkezett a búcsú ideje. Egy közös csoportképre azért még akadt idő.

Köszönjük a látogatást, visszavárjuk a csapatot!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.