Multivátor #26: Aszódi diákokkal a robotok és a marsi jövő nyomában

Multivátor #26: Aszódi diákokkal a robotok és a marsi jövő nyomában

Május 9-én a Váci Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Műszaki Technikum, Gimnázium és Kollégium kilencedikesei keresték fel a Diáklabort Kuthi Józsefné, Mayer Tamás és Kuthi Balázs kíséretében.

A “Legyetek Ti is Multivátorok!” tudományos élménynapot Csordás Eszter és Halák László média designerek műhelyfoglalkozásaival indítottuk. A Marsi kentauron a jövő bolygóhódítóinak világát alkották meg a fiatalok a mesterséges intelligencia segítségével. A digitális módszerek mellett hagyományos művészeti elemek is színesítették a workshopot.

A puha robotok történetét és alkalmazási területeit tekintették át a középiskolások a másik teremben. Az elméleti bevezetőt követően mindenki elkészíthette saját, “életre kelthető” alkotását. A kreatív feladat végrehajtását követően jutott idő a 3D-s z-Space terminálok kipróbálására.

A harmadik programsávban egy mérnöki kihívás várta a diákokat. Paszternák András tudománykommunikátor útmutatásai követve, hét csapat mérte össze tudását a golyópályák építése terén. A korábbi, fizikaórákon szerzett ismereteket felhasználva, kapcsolódva az energia témakörünkhöz, épültek a csatornák, melyeken minél tovább kellett mozgásban tartani a golyókat.

Zárásként a MULTIVÁTOR-oklevelek kerültek kiosztásra, mindenki választhatott egy-egy mókás, tudományos matricát is.

Élmény volt a közös tanulás, köszönjük a látogatást!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.