Multivátor #29: Tudomány a társadalom szolgálatában – a gőzgépektől a robotkarokig a Budai Technikum diákjaival

Multivátor #29: Tudomány a társadalom szolgálatában – a gőzgépektől a robotkarokig a Budai Technikum diákjaival

Május 23-án a negyedik osztály érkezett a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Budai Technikumából a Diáklaborba. A tizenegyedikeseket Oláh-Száraz Ildikó és Ihász Gábor tanárok kísérték. A csoportot a „Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” élménynapon tudománytörténeti kalandozás várta.

Az ókori görögöktől indulva, a gőzgépek fizikáján át vezetett az út a robotkarok alkalmazásának megismeréséig. Az előbbi műhelyfoglalkozáson Molnár László fizikatanár kísérletek és működő modellek segítségével mutatta be az ipart forradalmasító eszközöket.

Az utóbbin Juhász Mónika digitális kultúra tanár az elméleti bevezetőt követően a programozható, a távirányítható és a rajzoló robotkarok működésével ismertette meg a középiskolásokat.

Az élménynap harmadik részében a mérnöki kihívásoké volt a főszerep, hét csapatban Paszternák András tudománykommunikátor irányításával kerestük a golyópályák mestereit. A rendelkezésre álló 20+3 perc alatt egyedi megoldások születtek, a legügyesebbek 17 másodpercig tudták mozgásban tartani a golyót a kiépített csatornában.

Zárásként a MULTIVÁTOR-oklevelek kerültek átadásra, mindenki választhatott egy mókás, tudományos matricát is.

Köszönjük a tizenegyedikeseknek a közös tanulást! A látogatás Katona Beáta tanárnő közreműködésével jött létre!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.