Gratulálunk Dani! – Lauderes diák is képviselte Magyarországot az IYPT csapatversenyen

Gratulálunk Dani! – Lauderes diák is képviselte Magyarországot az IYPT csapatversenyen

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye (International Young Physisists’ TournamentIYPT) az egyik legrangosabb középiskolai nemzetközi fizikaverseny. Az IYPT-n csapatok mérkőznek egymással, a versenyzők kiélezett csatákat vívnak angol nyelven. A csapatba kerüléshez jelentkezni kell az Ifjú Fizikusok Magyar Versenyére (Hungarian Young Physisists’ Tournament, HYPT), sikeres szereplés esetén több hónapos intenzív felkészülésen (mely a kísérleti és elméleti kutatómunka mellett kommunikációs tréningeket, edzőtáborokat is magában foglal) vívható ki az ötfős keretbe kerülés.

Díjátadón a hazai csapat

Sade Dániel, aki idén végzett iskolánkban (Hárim évfolyam) a magyar csapat egyik tagja volt (fizikatanára: Horányi Gábor).

Az IYPT 2024-ben Budapesten került megrendezésre. 38 ország vett részt a bajnokságon. A verseny első fordulója után 3. helyre került a magyar csapat, később az erős mezőny által kissé hátrébb, a 10. helyen végeztek, amellyel bronzérmet érdemeltek.

Találkozás Rubik Ernővel

A döntőt követően Szingapúr nyerte a tornát, a második helyet az ukrán csapat szerezte meg, a harmadik helyen pedig a lengyelek végeztek.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal a magyar csapat

A magyar csapat tagjai: Szederkényi Kincső, Farkas László, Sade Dániel, Sinóros-Szabó Zsombor és Sztrányai Milán.

Gratulálunk minden versenyzőnek és szervezőnek!