Vár állott, most katedrális

Vár állott, most katedrális

Összeállította: Petrík Noémi

Terv típusa:  óraterv/projektterv

Tantárgy: történelem, osztályfőnöki óra

Időtartam: 3 tanóra

Korosztály: 6. évfolyam, 11-12 év

# tagek:

Óraterv leírása, tevékenységek, csatolt fájlok:

  1. óra: 6. osztályban a Hol laktak az emberek régen, és mi mindent építettek? címszó alatt három tanórán át foglalkoztunk a témával a történelemóra keretei között, hogy a gyerekek gyakorlatban is megértsék, mennyire fontos volt stratégiai, esztétikai szempontból is egy-egy építészeti alkotás. Először elméletben, olvasmányok alapján megismerkedtünk a jurtákkal és azok berendezkedésével, majd a középkori városokkal és azzal, hogy hol laktak a magyarok (pl. veremházban, parasztházban). Saját jurtát is terveztek.

Forrás: az olvasmány, amit olvastunk Márton András Társadalomismeret című tankönyvében volt olvasható.

2. óra:  Az iskola udvarán a homokozót az alsós gyerekektől kicsit kisajátítva homokvár építésébe kezdtek az osztály 3-4 fős csoportjai úgy, hogy az olvasottak alapján a lehető legbiztonságosabb várat/várfalat építsék meg, majd magát a várudvart is díszítsék. A végén a csapatnak be kellett mutatnia a saját várát. A nyertest a csoportok szavazták meg.

3. óra: A téma lezárásaképp egy rövid videó (https://www.youtube.com/watch?v=b77XFALHNXw&t=23s) levetítése után  egy katedrális építésébe kezdtünk, de nem akárhogy: volt aki rózsaablak volt, volt aki torony, volt aki keresztboltozat stb. Ahogy a melléklet is mutatja, a gyerekek szó szerint egymásra támaszkodva építették meg életük első, de lehet, nem utolsó katedrálisát.

(borítókép: AI)