Multivátor #39: Visszatértek a mezőtúri “Üstökösök”

Multivátor #39: Visszatértek a mezőtúri “Üstökösök”

Október 15-én, kedden a LIMIT 2024 innovációs maraton egyik résztvevő csapata, az Üstökösök tértek vissza hozzánk, hogy osztálytársaikkal együtt teljesítsék a “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élmyénnap küldetéseit. A Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadikosait Szász Krisztina és Csizmadia Tamás tanárok kísérték el a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklaborba.

Az első két programsávban Dávid Anett fizikatanárral az űrkutatással, míg Palotai András informatikai szakértővel a mesterséges intelligencia témájával ismerkedtek a diákok. Az előbbin az űrkuka tartalmát elemezve vette számba a csapat az emberes ürrepülések eddigi történelmének legfontosabb állomásait, a Föld körül keringő űreszközöket, mindazt, amelyet hétköznapjainkban az űrhajózásnak köszönhetünk. A másik teremben az AI előretörése által hozott változásokat, kihívásokat, a jövő munkahelyeinek kérdéskörét elemezték a résztvevők. A hazai és nemzetközi példák rávilágítottak az MI aktualitására.

A harmadik sávban, a fizikaórákon megszerzett korábbi tudásra támaszkodva, közösségi golyópálya építés várta az osztályt szakmai vezetőnk, Paszternák András koordinálásával, majd a KETER csillagvizsgálóban Nap-megfigyelésre került sor Horányi Gábor főigazgató vezetésével.

Zárásként átadtuk a MULTIVÁTOR-okleveleket, mindenki választhatott egy mókás, tudományos matricát is.

Öröm volt újra találkozni, közösen tanulni, köszönjük a látogatást!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.