Málik Panna: Tapasztalataim a kutatók napján

Málik Panna: Tapasztalataim a kutatók napján

Az egész napnak nagy kedvvel indultam neki, hiszen gyakorlatilag Prokopovych Mia barátnőmmel való beszélgetésünkben pattant ki a fejemből, hogy kellene egy Könyvünnephez hasonló nap, ahol reál tudományágakban dolgozó emberekkel is beszélgethetnénk, hiszen nem mindenki humán érdeklődésű. Mia ezt tovább gondolta, majd előadta ötletünket a mentorcsoportunkban, amelyet mentorunk Juhász Mónika nagy örömmel fogadott, és ezek után megtett mindent, hogy egy ilyen nap mindenképpen létrejöjjön.

Személy szerint én nagyon élvezem, amikor betekintést nyerhetek egy adott tudományba, szerencsésnek éreztem magam, hogy szakterületükön sikeres embereknek tehettem fel kérdéseimet. Különböző témák közül választhattunk, minden előadó kutató volt. Mindegyik idősávban találtam olyan témát, amely tényleg érdekelt. Sokszor nem is csak feltétlenül a munkájuk volt érdekes, hanem tizedikesként az is, hogy hogyan jutottak el idáig. Ezt dr. Koltai Júliától hallhattam a legrészletesebben, amellett, hogy bevezetett minket a társadalomkutatás rejtelmeibe. Volt, aki tanácsokkal is ellátott minket, nagyon jó volt hallani, hogy valaki tényleg elkötelezett és lelkes a munkájával kapcsolatban, és szívesen mesél róla gyerekeknek is. Minden kutató máshogy mutatta be munkásságát, Mokos Judit például beszélgetésén, a moderátor által feltett kérdésekre válaszolva. Ennek kifejezetten örültem, jó volt egy szakember véleményét hallani a minket érdeklő, aktuális témákról. Lefkovics Kornél volt a harmadik előadó, akit volt szerencsém megismerni. Nála az agykutatásról tudhattam meg érdekességeket, és különösen jó volt hallani arról, hogy ő is ugyanazon falak között végezte gimis tanulmányait, mint én. Annak ellenére, hogy Zoom-on történt az összes beszélgetés, sokkal személyesebbnek éreztem így az élményt, mintha egy külsős helyre mentem volna meghallgatni az előadásokat, a sok saját kérdésünkre adott válasz és személyes tapasztalat elmesélése miatt.

Abszolút pozitív élményként éltem meg ezt a napot, még úgy is, hogy jelenleg nem vagyok biztos benne, hogy milyen irányban tervezek továbbmenni. Úgy gondolom, sikerült profi szinten megtartani az eseményt, tényleg kiváló volt arra, hogy belelássunk a kutatók életébe. Szerintem sikerült kedvet csinálniuk az munkájukhoz, és nem mellesleg rengeteget tanultunk is tőlük. Egyetlen apró észrevételem a jövőre tekintve, hogy a reál irányon belül még rengeteg terület van, ezekből is szívesen beszélgetnék emberekkel, nem csak kutatókkal. Örömmel részt vennék még sok ilyen rendezvényen, mert ezt egy fontos dolognak tartom, hiszen a valós, felnőtt életünkre készít fel bennünket gyakorlatias módon.

Málik Panna, 10. évfolyam