Tudományos témanap a gimnáziumban

Tudományos témanap a gimnáziumban

Január 13-án rendhagyó tanítási nap várta a Lauder Javne Iskola gimnazistáit. A 4T Mozaik – Kutatók a Lauderben virtuális tudományos témanapra 16 vendég fogadta el a meghívást. A tizedik évfolyam Raam mentorcsoportjának (mentor: Juhász Mónika) ötlete nyomán szerveződő rendezvény célja az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok első kézből kapjanak információt a laborokban, fejlesztő központokban, levéltárakban, könyvtárakban zajló munkáról, a szakemberek személyes történetein keresztül ismerjék meg az adott hivatások szépségeit és kihívásait. A kutatói életpálya minden szakaszáról érkeztek beszélgetőpartnerek, a doktorandusz hallgatóktól a kutatócsoport-, tanszék- és intézetvezetőkig.

A szerdai nap Magyar Róbert alkalmazott matematikus Matematikai reggelijével indult, melynek keretében fejtörőkkel, furfangos számításokkal hangolódtak rá a 9-12. évfolyamosok az online találkozókra.

Magyar Róbert matematikus és Paszternák András, a témanap koordinátora

A kilencórás sávban Boromisza Zsombor tájépítész mérnök, tájvédelmi és élővilágvédelmi szakértő (Szent István Egyetem, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék, mb. tanszékvezető, oktatási és kutatási dékánhelyettes), Dálya Gergely asztrofizikus PhD-hallgató (ELTE), Harangi Szabolcs geológus, az MTA levelező tagja (ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai tanszék és MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport, intézetigazgató, tanszékvezető, kutatócsoport-vezető) és Lefkovics Kornél (az iskola volt diákja) molekuláris biológus, genetikus kutatói mindennapjairól, elért eredményeiről hallottunk.

A reggeli sáv vendégei (Boromisza Zsombor, Dálya Gergely, Harangi Szabolcs, Lefkovics Kornél), házigazdái (Himmler András, Molnár Máté, Pálffy Márk, Szirtes Aliz) és az ötletadó mentorcsoport vezetője Juhász Mónika

A második sávban Farkas Alexandra földtudományi kutató, táj- és környezetkutató geográfus, tudományos újságíró (Szent István Egyetem), Mokos Judit biológus (ELTE-MTA Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport, ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék), Keresztes Zsófia vegyészmérnök (Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Funkcionális Határfelületek Kutatócsoport, kutatócsoport-vezető) és Vizi Pál Gábor villamosmérnök, biztonságtechnikai mérnök (Wigner Fizikai Kutatóközpont, Űrtechnológiai csoport, ügyvezető csoportvezető) mesélt pályaválasztásáról, a szakmai kihívásokról, a tudományos mérföldkövekről.

A tízórás sáv vendégei (Farkas Alexandra, Mokos Judit, Keresztes Zsófia, Vizi Pál Gábor) és házigazdái (Fekete Zalán, Himmler András, Molnár Máté, Szirtes Aliz, Verő Sára)

Tizenegy órakor Barnaföldi Anna intermédia művész, design- és vizuálisművészet-tanár (Magyar Képzőművészeti Egyetem, DLA-kutató), Botos Csaba bionikus mérnök (University of Oxford, PhD-hallgató), Koltai Júlia szociológus (ELTE Társadalomtudományi Kar adjunktus, Társadalomkutató Intézet kutató, CEU Department of Network and Data Science vendégoktató), Meskó Bertalan orvos, orvosi jövőkutató (The Medical Futurist Institute) várta a párhuzamosan futó Zoom-szobákban a diákokat és a pedagógusokat.

A tizenegyes sáv vendégei (Barnaföldi Anna, Botos Csaba, Koltai Júlia és Meskó Bertalan), házigazdái (Brezóczki Ádám, Fekete Zalán, Paszternák András, Prokopovych Mia, Verő Sára), valamint a Zoom-hostok közül Juhász Mónika és Simonné Pausch Piroska

Az angol szekciónak három vendége volt, először David Zitoun vegyész és Motti Neiger kommunikációs szakember Izraelből (Bar-Ilan University), majd João Rodrigues kémikus (University of Madeira) Portugáliából csatlakozott hozzánk.

Az angol szekció vendégei (Motti Neiger, David Zitoun, João Rodrigues) és házigazdái (Szirtes Aliz, Paran Tal)

Vendégeinkkel a tizedik (Prokopovych Mia, Verő Sára, Brezóczki Ádám, Fekete Zalán, Himmler András, Molnár Máté), a tizenegyedik (Pálffy Márk, Paran Tal) évfolyam diákjai és a 4T – STEAM csapat tagjai (Szirtes Aliz, Paszternák András) beszélgettek.

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házából Szeszler Anna, kuratóriumi tag, iskolánk korábbi igazgatója jelentkezett

A témanapot a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házával közösen szervezett játék, az Ismerjük őket? – Tudós – Tudás – Totó zárta, az intézményt Szeszler Anna kuratóriumi tag mutatta be a lauderes diákokkal közösen.

A kutatóknak köszönjük a közvetlenségüket, a megosztott személyes történeteket, az új ismereteket! Köszönet mindazoknak, akik a témanap szervezésében és lebonyolításában közreműködtek!