“Legyél te is tudósító!” – diákjaink cikkei egy szlovákiai közösségi lapban (ismét frissítve!)

“Legyél te is tudósító!” – diákjaink cikkei egy szlovákiai közösségi lapban (ismét frissítve!)

A Lauder Javne Iskola ComEdu közösségi oktatási programjának keretében hat, lelkes tizenegyedikes és tizenkettedikes vállalta, hogy cikkeket ír a Hitközségi Híradóba.

A Komáromi Zsidó Hitközség újságját 1996 nyarán indította két középiskolás. Az elmúlt 25 év során a háromoldalas, odahaza szerkesztett és nyomtatott, kézzel tűzött kiadványból egy 12 oldalas színes, nyomdában készülő magyar-szlovák kétnyelvű havilap lett. A 305 hónapja megjelenő Hitközségi Híradó napjainkban kb. 300 címre nyomtatva és további 400-ra elektronikusan jut el. A közölt írások hidat képeznek a helyben élők és a távolba szakadtak, hittestvéreink és a zsidóság iránt érdeklődők között.

A kurzus eddigi foglalkozásain a diákok megismerkedtek a hitközség múltjával, a közösségi újságírás és lapszerkesztés alapjaival, találkoztak a Kóser konyha rovatot Izraelből vezető Orna Mondscheinnel és férjével, Yossival, akiktől a magyar, komáromi gyökerekről, a generációkon át megőrzött receptekről hallottak.

Löwinger Manci receptjeinek nyomában

A tördelőszerkesztő munkájáról Saláth Richárd, a lap munkatársa mesélt. Végigkövettük a cikkek útját a szerzőktől a nyomdáig. Elmélyedtünk a tördelési fogásokban, megismertük a szakember személyes motivációját is.

Így készül az újság a tördelőszerkesztővel beszélgettünk

A korrektorok feladatairól Paszternákné Kertész Zsuzsannát, a magyar rész nyelvi ellenőrét kérdeztük. Szó esett a leggyakoribb hibákról, a mai kor emberének nyelvhasználatáról is.

Hibavadászat nyomtatás előtt

A lauderesek új rovata először az októberi számban jelent meg: Szokody Olivér egy vitorlásversenyről tudósított, Nemes Anna spanyolországi élményeit osztotta meg az olvasókkal. Novemberben Rajnai Rozi a Komáromban zajlott Sáhár képzésről számolt be, Fischer Balázs a Lauder iskola kertjének történelmi vonatkozásait hozta közelebb a szlovákiai újságot böngészőkhöz. Az év utolsó számában Steiner Brigi ír majd a zsidósághoz fűződő viszonyáról.

Az új rovat – a képre kattintva – a pdf hatodik oldalán található