Tudományos, művészeti, technológiai pörgés, avagy STEAM nap a Lauderben

Tudományos, művészeti, technológiai pörgés, avagy STEAM nap a Lauderben

November 30-án, kedden, hanuka második napján került megrendezésre a Trendi Trendelli program, melynek keretében a NYIT és a 9-12. évfolyamosok a tudományokhoz, művészetekhez és technológiai újdonságokhoz kapcsolódó előadásokon és interaktív foglalkozásokon vehettek részt. A rendezvény a tavalyi 4T Mozaik – Kutatók a Lauderben témanap folytatása volt. Nagy örömünkre, ezúttal a virtuális teret a személyes találkozások váltották fel.

Négy sávban több, mint 40 műhelyfoglalkozás közül választhattak a diákok a tematikus nap folyamán. Egyszerre tizenegy helyszínen zajlottak az ismeretterjesztő aktivitások.

Az űrszekciót Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos (Külgazdasági és Külügyminisztérium) nyitotta meg, előadásában átfogó képet nyújtott az űrkutatás helyzetéről, jelentőségéről, a magyar szakemberek hozzájárulásáról a nemzetközi kutatások, űripar területén. Szóba kerültek a legfrissebb űraktualitások, mint például az új magyar űrhajósok kiválasztási folyamata is. Magyarország és az emberes űrrepülés kihívásai címmel Hirn Attila (ELKH Energiatudományi Kutatóközpont) hozta közelebb az űrkutatók mindennapjait a lauderesekhez, szólt a hazai kutatóközpontokból kikerülő fejlesztésekről, űreszközökről. Komlósi Ferenc (Semmelweis Egyetem) közérthető előadásai az űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatásaival foglalkoztak.

Az ipari innovációk világába engedett betekintést a Bay Zoltán Kutatóközpont csapata, Musza Alexandra először a szennyvízből iható vizet előállító interaktív kísérleti tool-kitet mutatta be, majd a környezetbarát ipari technológiák kialakításának lehetőségeivel foglalkozott. A színek kémiája volt a témája Török Mátyás szemléletes előadásának, a gumiabroncsokból készülő járólapokról Groó-Nagy Patriciától tanulhattak a fiatalok.

Az élelmiszertudomány területén zajló kutatásokból interaktív és innovatív kísérleteken keresztül kaptunk ízelítőt Hidas Karinától és Visy Annától (MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet).

Mészáros Fanni (APPLiA Magyarország Egyesülés) a környezetvédelemhez, a fenntartható termékekhez kapcsolódó közös gondolkodásra hívta a témanapozókat.

Kurucz Ákos, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem doktorandusza a laboratóriumi hús ökológiai összefüggésein túl bemutatta, hogy a háláchá (zsidó vallási jogrendszer) évezredes szabályai alapján ez a vadonatúj termék kóser vagy tréfli-e, és ha kóser, akkor vajon húsos-e vagy párve.

A nanotechnológia történetével, kutatási irányaival, mindennapi életünkre gyakorolt hatásaival Paszternák András (Csodák Palotája) informális oktatási módszereken alapuló óráján találkozhattak az érdeklődők.

A (közel)jövő technológiai, informatikai újdonságaival és kihívásaival foglalkozott Palotai András (Dr. Code Programozó Iskola), felvetve az automatizálás körüli dilemmákat. A mesterséges intelligencia térhódításáról, lehetőségeiről Lévay György mérnöktől hallottunk, akitől személyes történetén keresztül kaptunk betekintést a végtagprotézisek fejlesztésének kulisszatitkaiba. A 3D nyomtatás helyzetéről, dinamikusan fejlődő területéről Nyári-Lelik Péter és munkatársainak (RKS Hungary) bemutatóján nyerhettünk új információkat.

Nagy népszerűségnek örvendtek az oktatási intézményünk TECH csapata (Lauder Stúdió) által tartott élményfoglalkozások, melyek keretében Koczka Benjámin és Vajda Tibor játékos formában hozta közelebb a rendezvénytechnika modern eszközeit (hangosítás, fénytechnika) a műhelyfoglalkozásra jelentkezőkhöz. Székely Olivér angolnyelvű filmes workshopja Hollywoodba repítette a jelentkezőket. A filmkészítés kulisszái mögé nyertek betekintést a gimisek. A program előkészítésében és lebonyolításában két diákunk, Weinek Liza (NYIT) és Csernai Janó (Náhár) működött közre.

Halák László, média designer és Szirtes Aliz az AVK terembe várta a művészetek iránt nyitott tanulókat, a négyórás munka során kinetikus installációk születtek és keltek életre. Gondos Gábor designer és Szarvas Ildikó a vizuális, logikai tervezésre helyezte a hangsúlyt, a tesszeláció design alapján látványos kirakójátékok készültek.

A matematikai szekció keretében Magyar Róbert matematikus Irracionális döntések racionalitása és Bevezetés a varázslásba című interaktív aktivitásai és Lakos Dániel (Logifaces) dimenzióváltó logikai játéka szerepelt a témanap kínálatában.

A felmerülő informatikai feladatok megoldásában Tóth Bence (Tech csapat), a témanap zökkenőmentes lebonyolításában Prokopovych Mia, Brezóczki Ádám, Marczali Barna és Molnár Máté ánánimos diákok működtek közre Juhász Mónika és Paszternák András vezetésével.

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a Trendi Trendelli STEAM nap előkészítésében, sikeres lebonyolításában és az utómunkálatokban közreműködtek!

(fényképek: Biljarszki Dániel)

One thought on “Tudományos, művészeti, technológiai pörgés, avagy STEAM nap a Lauderben

Comments are closed.