Lauder Holdlesők

Lauder Holdlesők

A Napfogyatkozás 2022 – tudományos – művészeti élménynap sikerén felbuzdulva kezdtünk hozzá a Lauder Holdlesők szervezéséhez. 2022. november 29-én, kedden délután az űrkutatás iránt érdeklődő középtagozatosok és gimnazisták töltötték meg a kémiatermet, hogy közösen tanuljunk a Holdról.

Vizi Pál Gábor a Lauderben

Vendégünk Vizi Pál Gábor, fejlesztőmérnök, űrkutató (ELKH Energiatudományi Kutatóközpont) Jövő(nk) a Holdon címmel vezetett be minket az égitest rejtelmeibe. A kialakulásától indulva, a Holdat célba vevő első űrmissziók áttekintésén keresztül jutottunk el a jelen és a jövő kihívásaiig. Az Apollo program tanulságait összegezve, hallottunk a jelenleg futó Artemis nemzetközi együttműködésről. A Hold újbóli meghódításával kapcsolatban számtalan kérdés merült fel diákjainkban, a szakember az előadást követően még hosszasan beszélgetett a lauderesekkel.

Kreatív kráterkutatás és Hold-kvíz Mester Nikolettel

A rendezvény második felében három állomás várta a fiatalokat. Mester Nikolett Kreatív kráterkutatásán a Hold felszínét vettük górcső alá. Az erre az alkalomra készült 3D-modell krátereit kellett azonosítani a szakirodalom segítségével. Nagy népszerűségnek örvendett az önállóan játszható elektronikus Hold-kvíz is.

Távcsöves megfigyelés és fizikai kérdezz-felelek Molnár Lászlóval

Molnár László, az est ötletgazdája a távcsövek világát hozta közelebb a lelkes tanulókhoz. Bár a felhős idő miatt a Hold megfigyelésére sajnos nem volt lehetőségünk, a felmerült, fizikához kötődő kérdesek mind megválaszolásra kerültek.

Holdlesés 3D-ben

A XXI. századi ismeretterjesztés sokakat elbűvölő eszközeinek bizonyultak a zSpace terminálok, melyeken a Hold mellett az űrkutatás eszközparkját is tüzetesen vizsgálhattuk.

A kétórás program során közösségi élménnyé vált a tudománynépszerűsítés.

A Lauder Holdlesők szervezésében és lebonyolításában az előadókon, műhelyfoglalkozást vezetőkön kívül Máhr Kinga, Molnár Eszter, Lantai Linda, Szűcs Gábor és Paszternák András működött közre.

Köszönet mindenkinek, aki velünk töltötte ezt a rendhagyó délutánt!