ENERGIA és EGÉSZSÉG – izgalmas előadások és műhelyfoglalkozások a STEAM-NAPon

ENERGIA és EGÉSZSÉG – izgalmas előadások és műhelyfoglalkozások a STEAM-NAPon

December 1-jén harmadik alkalommal szerveztünk STEAM élménynapot a gimnázium és a NYIT évfolyam diákjainak a Lauder Javne Iskolában. Az online 4T Mozaikot (2020/21) és az offline Trendi Trendellit (2021/22) követően, ezúttal két aktuális témával, az egészséggel és az energiával foglalkoztunk. Négy sávban, 10 – 12 párhuzamosan zajló program várta az érdeklődőket.

Az energia témakörében Tompos András (Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet) a hidrogéntechnológia lehetőségeiről szólt, Kovács Pál (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) napjaink energetikai kihívásait tekintette át.

Molnár László (Lauder) tudománytörténeti kalandozásra invitálta az érdeklődőket a gőzgépek nyomában. Orosz Gergely Imre (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Természettudományi Kar, Nukleáris Technika Intézet) Nukleáris energiával a klímakatasztrófa ellen címmel tartott előadást.

Musza Alexandra (Bay Zoltán Kutatóhálózat) a fenntartható energiával foglalkozott, megismerhettük a kutatóintézetben a témában futó projekteket. Az emberiség energia problémáinak és a magfúziós kutatásoknak a kapcsolatát elemezte Bencze Attila (Wigner Fizikai Kutatóközpont).

Zentai István (SPACEBUZZ) a három kispalack történetén át az alternatív energiaforrásokra hívta fel a figyelmet. Schuchné Bán Beatrix (Országos Meteorológiai Szolgálat) a klímaváltozás modellezésén keresztül vázolta, milyen lesz a jövőbeli éghajlat.

A művészet és az energia kapcsolatát, Budapest interszubjektív energia térképének segítségével Szarvas Ildikó és Szirtes Aliz (Lauder) műhelyfoglalkozása hozta közelebb a fiatalokhoz.

Az egészség altémában Erdős Sándor (OncoVR) a virtuális valóság gyógyulás terén történő alkalmazhatóságáról tartott bemutatót, Bódi László (Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézet) a génmegőrzés tudományába vezette be az érdeklődőket.

Hartyánszky István (Semmelweis Egyetem, Ér- és Szívsebészeti Klinika) és az RKS Hungary csapata Nyári Bence vezetésével a 3D-technológiák egészségügyben történő alkalmazását tekintette át, részletesen kitérve a szívsebészet területén meghonosodó technikákra.

Babiczky Ákossal (Természettudományi Kutatóközpont) az agykutatók mindennapjaiba nyertünk betekintést. A tűz- és munkavédelem fontosságára Halasi Ervin vezetésével a Bizmut Kft. csapata hívta fel a figyelmet.

Az életmentés gyakorlati ismereteit az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány két önkéntesétől, Nyíri Nórától és Zám Dorottyától tanulhatták meg az erre a foglalkozásra jelentkezők (Köszönjük Marosi Zoltán aktív közreműködését a kitelepülés létrejöttében!).

Müller Veronika és Tassó Zsófia (Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika) az Elf Bar tüdőnkre gyakorolt hatását vette górcső alá. Meskó Bertalan (The Medical Futurist) a mesterséges intelligencia napjainkban betöltött szerepét és az egészségügy jövőjére gyakorolt hatását elemezte.

Lévay György, mérnök, MI-kutató a mesterséges intelligencia segítségével egyénre szabható végtagprotézisek fejlesztésének legújabb eredményeit tekintette át.

A gyógyszeripari kutató hivatásáról Szántay Csabától (Richter Gedeon Nyrt.) tanultunk, képet kapva a kutatói életformáról. Hidas Karina (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet) a “szántóföldtől az asztalig” követte végig, mit tehetnek a szakemberek és mit tehetünk mi az egészségünkért.

Az innovatív fejlesztéseket és a hazai egészségügyi informatikai megoldásokat Leleszi András (Bay Zoltán Kutatóhálózat) gyűjtötte csokorba. “Miért nem lett, és miért nem is lehet a testünk tökéletes?” – tette fel a kérdést Rózsa Lajos (Ökológiai Kutatóközpont) Darwini orvoslás: betegségek az evolúció fényében című prezentációjában.

Zeitler Ádám (Lauder – OR-ZSE) a zsidó tradíciók szemszögéből közelített a témához, áttekintve a betegségek és gyógymódok hagyományainkban megjelenő vonatkozásait.

A témanap során az iskola udvarán a MAZSIHISZ Szeretetkórház új mentőautóját is szemügyre vehették gimnazistáink (Köszönet Shemesh Assaf főigazgatónak és kitelepülő munkatársainak!).

A STEAM oktatás szellemiségének jegyében számos kísérőprogram közül is választhattak a 9 – 12. évfolyamosok. Magyar Róbert, matematikus az irracionális döntések racionalitásával és a varázslás és a matematika kapcsolatával foglalkozott. Illyés András (BME Aerospace Team) az Aether S kutatórakéta fejlesztésének példáján keresztül mutatta be az egyetemi diákprojektek valóságát, azok minden szépségével és nehézségével.

A TECH-csapatunk Székely Olivér és Koczka Benjamin vezetésével egy egész filmstúdiót épített fel az Aulában a Filmageddon foglalkozáshoz.

A szervezésben segítségünkre voltak: Tompa Johanna (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal), Aszódi Attila (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Török Mátyás (Bay Zoltán Kutatóhálózat), Dovicsin-Péntek Csilla (Wigner Fizikai Kutatóközpont), Fejes Edina (Országos Meteorológiai Szolgálat), Eszes Szilvia (Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézet), Bonyai Kata és Téglási István (RKS Hungary), Kelemen Csilla (Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika), Rácz Kinga (Richter Gedeon Nyrt.), Pusztay Gabriella és Farkas Alexandra (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Médiaközpont), Sulyok Lili (MAZSIHISZ Szeretetkórház). Köszönjük!

Ezúton mondunk köszönetet a teremkoordinátor diákoknak (Prokopovych Mia, Benke Péter, Brezóczki Ádám, Fekete Zalán, Fischer Balázs, Himmler András, Marczali Barna, Molnár Máté és Sugár Botond), a TECH-csapatnak (Tóth Bencének a regisztrációs felületért), az oktatást segítő munkatársaknak (Szabados Edit, Lantai Linda, Pallagi Nikolett), a Lauder Biztonsági Szolgálatának és minden közreműködőnek a sikeres ismeretterjesztő nap szervezéséért és lebonyolításáért!

Vendég előadóink családi tiszteletjegyet kaptak a Csodák Palotájába, a felajánlásért köszönet jár Mizda Katalinnak, a tudományos élményközpont igazgatójának.

Juhász Mónika és Paszternák András, a STEAM-NAP koordinátorai

(Fényképek: Kunos László (Lauder TECH-csapat), internet – a cikket hamarosan további fotókkal frissítjük)

One thought on “ENERGIA és EGÉSZSÉG – izgalmas előadások és műhelyfoglalkozások a STEAM-NAPon

Comments are closed.