Ritmusgyakorlatok végtagfüggetlenítésekkel

Ritmusgyakorlatok végtagfüggetlenítésekkel

Összeállította: Szekeres Ferenc

Online alkalmazással a tantermi dobolásért!

Az alapkoncepció az, hogy egyfajta dobolást utánozva vizsgáljunk meg egyszerű ritmusokat külön-külön, majd egyben. Ehhez a https://musiclab.chromeexperiments.com/Rhythm/ szörnyecskéit hívom segítségül.

Először az osztályt három részre osztom (kb. 7 fő/csoport), és minden csoport kap egy színt.

A pirosak lábbal dobbantanak, a kékek bal kézzel a padra csapnak, a sárgák pedig jobb kézzel csettintenek (ha nem tudnak, akkor egy tollal vagy ceruzával koppantanak az asztalon). A csoportok lépésenként csatlakoznak, miközben az alkalmazás körbe-körbe játssza ugyanazt.

További variációk:

A csoportok forgó rendszerben mindegyik színt, mindegyik ritmust és hangadást kipróbálják, így az előző folyamatot egymás után háromszor megismételjük.

Ezt követően jön a neheze a feladatnak, immár nem csoportban, hanem mindenki egyszerre, egyfajta tényleges dobolásként három végtaggal három különböző ritmust kell, hogy hangoztasson. Lépésről lépésre a fenti folyamatot közösen végezzük, azaz először csak a jobb lábbal dobbantunk, ahhoz bekapcsoljuk a bal kezünket a padra csapva, végezetül a jobb kezünket is a csettintéssel vagy a koppantással. Maga az alkalmazás egyrészt segít abban, hogy a tempót tartsuk, másrészt pedig könnyebben vissza tudnak szállni azok, akik kiesnek a ritmusból. A feladat mindenesetre az egyszerűsége ellenére korántsem könnyű, jó gyakorlást hozzá!