Multivátor #19: Szegedtől az űrig

Multivátor #19: Szegedtől az űrig

5 óra 40 perckor gördült ki a Szegedi Orczy István Általános Iskola hetedikeseinek vonata a napfény városából, mellyel a Lauder Multiverzum Innovációs Tér Diáklaborba utaztak, hogy részt vegyenek a „Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapon. A rendhagyó kirándulást Tapodiné Mariann tanárnő és kollégái szervezték.

A március 26-án zajló program első két sávjában Dávid Anett fizika- és Székely Judit vizuális kultúra tanárok műhelyfoglalkozásain vettek részt a diákok.

A Mit rejt az űrkuka? workshop keretében számba vettük mi mindent köszönhetünk az űriparnak, beszéltünk a körülöttünk keringő űrobjektumokról, foglalkoztunk az űrszemét kérdéskörével. Változatos módszerekkel (egyéni és csapatfeladatok, kvíz, kutatás) rendszereztük a korábbi ismereteket, dolgoztuk fel az újdonságokat.

Az Üzenet a jövőbe foglalkozás során az emberiség legfontosabb gondolatait tolmácsoltuk egy ismeretlen civilizáció és/vagy a jövő embereinek irányába. A gyerekek által alkotott piktogramokat fémlapokba „véstük”. Az alkotás mellett jutott idő a 3D-s Z-Space terminálok felfedezésére is.

Az élménynap harmadik részében tíz csapatban kerestük a golyópályák mestereit szakmai vezetőnk, Paszternák András koordinálásával. A Diáklabor energia témájához illeszkedve épültek a csatornák, melyekben a lehető legtovább kellett mozgásban tartani a golyókat. A kísérő pedagógusok kilences számú csoportja bizonyult a legügyesebbnek, őket a kettes csapat követte. Az eredmények hiteles mérésénél Dávid Anett működött közre.

Zárásként átadtuk a MULTIVÁTOR okleveleket és mindenki választhatott egy mókás, tudományos matricát.

Köszönjük, hogy együtt tanulhattunk!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.