INNOlab: Kozmikus kapcsolatok Netánja és Budapest között

INNOlab: Kozmikus kapcsolatok Netánja és Budapest között

Május 2-án, hosszas tervezést követően, útnak indult a közös izraeli – magyar űrtudományi online kutatócsoportunk. INNOlab szakköröseink az izraeli Netánja városában található ORT Guttman Iskola diákjaival együtt tanulnak a csillagászat és az űripar legizgalmasabb területeiről. A projekt a Planetanya tudományos élményközpont szakmai irányításával valósul meg.

A nemzetközi tudományos együttműködés Merav Bekinnek köszönhetően jött létre, aki az izraeli oktatási minisztérium küldöttje a Lauder Javne Iskolában.

Csütörtök délután, a másfél órás interaktív programhoz csatlakozókat Nitsan Moran (Planetanya), a kezdeményzés szakmai vezetője köszöntötte. A szentföldi planetárium nevében Shelly Harpaz Greenberg igazgató, a partneriskolából Tara Elad és Iddo Kamm tanárok, a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor részéről STEAM-programkoordinátorunk, Paszternák András méltatta a rendhagyó oktatási műhelyfoglalkozás-sorozatot.

Az ismerkedő workshopon hallottunk egymás intézményeiről, az űrkutatás aktuális kihívásairól, a hetente, kéthetente tervezett találkozásaink célkitűzéseiről. A résztvevő fiatalok és oktatóik több feladatot megoldottak a találkozó során. Az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor egy izraeli és egy magyar diák ugyanazt a kedvenc űrképet választotta a világhálóról, egymástól teljesen függetlenül.

Tudománytörténeti pillanatoknak lehettünk tanúi a Diák Innovátorok Klubjának összejövetelén, folytatás hamarosan.

A projekt indításában fontos szerepe volt Noga Cohavinak (izraeli oktatási minisztérium), akinek köszönettel tartozunk! Az online kapcsolat létrejöttében Vajda Tibor alkalmazott médiatechnikus volt segítségünkre.


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.