Bulgakov: Mester és Margarita a 6Szín Teátrumban a Javne Színház előadásában

Bulgakov: Mester és Margarita a 6Szín Teátrumban a Javne Színház előadásában

Gárdos Bernadett, kommunikációs projektvezetőnk írása

A 6SZÍN Teátrum honlapjára írt műsorajánlójuk szerint “a Javne Színház társulata kedveli a lehetetlen dolgokat”.

Szinte lehetetlen feladatra vállalkoztak, színpadra állítani Bulgakov Mester és Margarita című regényét. Tavaly év végén mutatták be az előadás első felét, idén június 5-én és 6-án végre megnézhettük a teljes előadást.

A lehetséges és a lehetetlen több szinten értelmeződik az előadásban: maga a történet, a két elbeszélés egymásba fonódása, a sátán tevékenysége és a sztálini időszak abszurditása, a regény színpadra állítása, és a színházi nyelv kitalálása, ami lehetővé teszi a megértést, és a gyakorlat, amely összehangoltságot, szervezettséget, de mindenekelőtt nagyon nagy figyelmet igényel. Balla Margit egyszerre dramaturgja, díszlet- és jelmeztervezője és rendezője az előadásnak, vezetésével a Javne Színház társulata profi színházat csinált. Sötétben, csendben egy nagy létszámú osztálynyi diák meg tudta teremteni azt a hangulatot, hogy elhittük mi történt, miután Annuska kiöntötte az olajat, vagy miután Margarita bekente magát a krémmel a Walpurgis éjen, vagy a Sátán bálján. És elhittük a ’30-as évek Moszkváját, amit az előadás meg akart mutatni nekünk: “ízelítőt adni a harmincas évek diktatúrájából az egyes emberek sorsán keresztül, amikor a Sátánhoz is jobb tartozni, mint a feljelentgető házmesterek társadalmához.”

A dalbetétek, az “asszonyok kórusa” egyszerre mélyítették el az előadás mondanivalóját és tették végtelenül szórakoztatóvá, láttuk Margaritát elrepülni Moszkva felett, és a Sátán bálja az erre az alkalomra összeállt tánckar fellépésével lett még hitelesebb.

A szereplők 10 és 18 év közöttiek, a legkisebbek idén végzik az elemit, a legidősebbek most  érettségiznek. Egész tanévben minden vasárnap délutánjukat, az utolsó hetekben plusz még három hétköznap délutánjukat is a próbákkal töltötték. Ehhez összetartás, áldozat, igazi csapat kell, és óriási háttértámogatás a családok részéről.

Nagyon-nagyon megérte, köszönjük nekik!

Színlap:
Mester: Bán Szonja
Margarita/Hontalan Iván: Gergely Liza
Woland: Vogronics Roland
Berlioz: Nyíri Dávid
Korovjov: Rádics Rozi
Behemót: Héber Samu
kórus, moszkvaiak: Török Lea, Korbély Kíra Nyíri Sára, Endrődi Léna, Pál Izabella, László Leila
Továbbá: Radó Dávid, Horváth Blanka, Biró Simon, Szoby Bongor

A tánckar: Zimmermann Panni, Frank-Ungár Roni, Diker Emília, Léderer Ábel Nátán, Szumega Sári, Sobel Noémi, Török Pálma, Lengyel Johanna, Benedek Babett, Rózsa Nati, Tamus Olivér

Az előadást létrehozta: Balla Margit
a rendező munkatársa: Békéssy Judit

(fotók: Hajdu Anita)