Tudomány a sátorban –   Színes ismeretterjesztő programok a MOZAIK NAPON

Tudomány a sátorban – Színes ismeretterjesztő programok a MOZAIK NAPON

Október 22-én zajlott iskolánkban a gimnáziumi tagozat MOZAIK NAPJA, mely során évről-évre rendhagyó tanórákon vesznek részt a diákok, különleges foglalkozásokat tartanak a tanárok.

A Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor több programmal csatlakozott a rendezvényhez. A sort Juhász Mónika digitális kultúra tanár két Robotkarok tudománya című műhelyfoglalkozása nyitotta, melynek résztvevői áttekintették a robotika fejlődésének lépéseit, a robotkarok alkalmazásának területeit és a használatukban rejlő lehetőségeket. A középiskolások kipróbálhatták a programozható, a távirányítható és a rajzoló robotkarokat.

Dávid Anett fizikatanár az emberes űrhajózás és az űreszközök világában kalauzolta a gimnazistákat, számba véve mindazon vívmányokat, melyeket az űrkutatásnak köszönhetünk a mindennapokban. A fiatalok az interaktív workshop során, csapatokban mérték össze a témával kapcsolatos ismereteiket.

A Keter csillagvizsgálóban Horányi Gábor főigazgató találkozott a csillagászat iránt nyitott diákjainkkal. A Nap-megfigyelés közben, a teleszkópok és az égitest fizikájáról is hallottak a megjelentek.

JSTEAM programunk keretében egy másik lelkes csapat izgő-mozgó szukoti sátrakat tervevezett Lego Spike készletek segítségével szakmai vezetőnk, Paszternák András koordinálásával. Az alkotásokat Gárdos Bernadett és Lantai Linda projektvezetők szemrevételezték a másfél órás kreatív építés zárásaként.

A programok sikeres lebonyolításában Biljarszki Dániel működött közre.

A napzáró műhelyfoglalkozás a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány által támogatott „Jewish STEAM a Lauder MIT Diáklaborban” c. pályázat (P-040-II.2/2024) keretében valósult meg.


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.