Multivátor #15: Robotkarok és az alkotó mesterséges intelligencia – új foglalkozások a Lauder MIT Diáklabor kínálatában

Multivátor #15: Robotkarok és az alkotó mesterséges intelligencia – új foglalkozások a Lauder MIT Diáklabor kínálatában

Február 29-én a Remetekertvárosi Általános Iskola 7. b osztálya érkezett hozzánk – Farkas Erika és Szabó Gábor tanárok kíséretében -, hogy részt vegyen a “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapon.

Az első két sávban a robotkarok tudományával és a mesterséges intelligencia képalkotó lehetőségeivel ismerkedtek a diákok.

Juhász Mónika digitális kultúra tanár műhelyfoglalkozásának bevezetőjében az informatika és a robotika kapcsolatát elemezték a fiatalok, majd három csoportban a programozható, a távirányítható és a rajzoló robotkarokkal ismerkedtek a gyakorlatban.

Vendégeink nagy lelkesedéssel kezdtek el tanulni a Selye János Diáklaborhálózat kiépítése pályázat jóvoltából beszerzett modern oktatási eszközökkel.

Hórdos Boldizsár vizuális kultúra tanár az AI-kollázs című workshopján a mesterséges intelligencia képrajzoló alkalmazásaival kapcsolatban foglalta össze az eddigi tapasztalatokat, elérhető lehetőségeket. A párosok által kihúzott fogalmak határozták meg az alkotások témáit. Ezek alapján hagyományos módon készültek a kollázsok, melyeket összevetettünk a mesterséges intelligencia által generált képekkel.

Meglepő hasonlóságok és különbségek rajzolódtak ki a két módszer által készített ábrákon.

Az élménynap harmadik sávjában a golyópályák mestereit kereste a Diáklabor szakmai vezetője, Paszternák András. Hat csapatban, a fizikaórákon elsajátított ismereteket felhasználva épültek a csatornák azzal a céllal, hogy a golyó a lehető legtovább legyen mozgásban egy-egy pályán. A legügyesebbnek a 4-es csapat bizonyult, náluk 29 másodbercig gurult a golyó.

A MULTIVÁTOR oklevelek és a mókás, tudományos matricák átadásával zártuk a közös tanulást, mely élmény volt minden résztvevő számára.

Ezúton mondunk köszönetet Somody Beátának a szervezésért!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.