Multivátor #20: “Most már én is Multivátor vagyok!” – a Németvölgyi Általános Iskola nyolcadikosainak tudományos élménynapja

Multivátor #20: “Most már én is Multivátor vagyok!” – a Németvölgyi Általános Iskola nyolcadikosainak tudományos élménynapja

A címben idézett felkiáltással összegezte a Németvölgyi Általános Iskola egyik nyolcadikosa a háromórás tudományos élménynap történéseit az április 9-i látogatás végén, melyre Krupp Teréz és dr. Szőkéné Papp Judit tanárnők kísérték el a harmincfős csoportot.

A rendhagyó műhelyfoglalkozások első két sávjában Dávid Anett az űrszemét titkait fedezte fel a diákokkal, górcső alá véve az űrhajózás és a műholdak évtizedeket átívelő fejlesztéseit, tudománytörténeti érdekességeit. A fizika és az űr kapcsolata állt a fókuszban. A témát kvíz, csapatmunka, önálló kutatás módszereivel térképezték fel a fiatalok.

Székely Judit workshopjain egy ismeretlen civilizációnak küldtek üzenetet a résztvevők. Az emberiség korábbi, világűrbe sugárzott vagy az űreszközökön feljuttatott hang- és képüzeneteinek áttekintése után az alkotásé volt a főszerep. A fémlapokba karcolt “híradások” tükrözték a földi élet mindennapi kihívásait, a kamaszok látásmódját.

A “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” program során a 3D-s z-Space terminálokat is tesztelték e jelenlévők.

Digitális világunkban fontos az üzenetek, adatok megfelelő továbbítása, erre hívta fel a figyelmet szakmai vezetőnk, Paszternák András a harmadik sávban. A Tudományos körforgás keretében nyolc csapatban készütek a golyópályák, a leghosszabban a 6-os csapat tudta mozgásban tartani a golyót. A mérnöki kihívás során felelevenedtek a korábban, a fizikaórákon tanultak.

A MULTIVÁTOR-oklevelek és a mókás, tudományos matricák kiosztásával ért véget a nagyon gyorsan elsuhanó együtt töltött három óra.

Köszönjük, hogy veletek tanulhattunk!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.