Multivátor #21: Bolygók és robotkarok – a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kilencedikesei a Diáklaborban

Multivátor #21: Bolygók és robotkarok – a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kilencedikesei a Diáklaborban

Április 11-én a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai érkeztek hozzánk Mészáros Gáborné és Hauer Viktor tanárok kíséretében, hogy részt vegyenek a “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapon.

Az első két sávban Juhász Mónika digitális kultúra tanár és Kabella Balázs elméleti fizikus műhelyfoglalkozásain közösen tanultunk a fiatalokkal. Az előbbin a robotkarok tudományával ismerkedtünk. Az elméleti összefoglalót követően három állomáson a programozható, a távirányítható és a rajzoló robotkarokat próbálták ki a diákok.

A másik teremben az űr felé szegeztük a tekintetünket. Az asztrofotózáson keresztül jutottunk el az asztofizikáig. A látványos fényképek segítettek minket a világűr megismerésében, az évezredek során lejátszódó folyamatok megértésében. A kvízkérdésekkel színesített bemutatón hallhattunk a fiatal szakember pályaválasztással kapcsolatos tapasztalatairól is.

A rendhagyó oktatási program harmadik sávjában, a Tudományos körforgás keretében, érdeklődésüknek megfelelően választhattak workshopot vendégeink. Vajda Tibor alkalmazott médiatechnikus a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor informatikai eszközeiről tartott bemutatót, Paszternák András, a labor szakmai vezetője a golyópályák mestereit kereste, párhuzamot vonva az üzenetek továbbításával, felidézve a fizikából korábban tanultakat.

Az élménynap zárásaként minden résztvevő megkapta a MULTIVÁTOR-oklevelét, választhatott egy-egy mókás, tudományos matricát.

Köszönjük, hogy együtt tanulhattunk!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.