Multivátor #25: A Budai Technikum tizenegyedikeseivel “ünnepeltünk” a 25. tudományos élménynapon

Multivátor #25: A Budai Technikum tizenegyedikeseivel “ünnepeltünk” a 25. tudományos élménynapon

Május 7-én, huszönötödik alkalommal rendeztük meg a “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapot a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklaborban. Kedden délelőtt ismét a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Budai Technikumának diákjai érkeztek hozzánk. A tizedikeseket ezúttal egy tizenegyedikes osztály követte Kupásné Gazdag Izabella és Veresné Dongó Katalin tanárnők vezetésével.

Az első két sávban Dávid Anett fizikatanár és Palotai András informatikai szakember tartott műhelyfoglalkozásokat. Előbbin az “űrkuka” tartalmát elemezték a diákok, áttekintve az űrkutatás és az emberes űrhajózás legfontosabb mérföldköveit, a körülöttünk keringő űrobjektumok sokszínű világát. A csoportos feladatok, a kvíz, az önálló kutatás eszközével mélyültek el a fiatalok a témában. A másik workshopon a mesterséges intelligencia nyomába eredtek az érdeklődők. A napjainkba robbanászerűen betörő új technológiákat, előnyeiket, veszélyeiket, életünkre gyakorolt hatásaikat vették górcső alá a technikumosok.

A harmadik programelem egy közös küldetés volt, mely során egy-egy golyópályát építettek hét, véletlenszerűen összeállított csapatban a közgazdaságot tanuló középiskolások, Paszternák András tudománykommunikátor koordinálásával. A legügyesebb csoport több mint húsz másodpercig tartotta mozgásban a golyót. A közös építkezés remek alakalom volt az energiákkal kapcsolatos fizikai ismeretek felelevenítésére.

Az együtt töltött három óra alatt jutott idő a 3D-s z-Space terminálok kipróbálására is.

Zárásként átadásra kerültek a MULTIVÁTOR-oklevelek, mindenki választhatott ajándékként egy mókás, tudományos matricát.

Az előző osztályhoz hasonlóan, ismét lelkes, érdeklődő fiatalokkal találkoztunk, öröm volt ma együtt tanulnunk! A szervezésért köszönet Katona Beáta tanárnőnek!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.