Multivátor #34: Gőzgépek, robotkarok, VR-szemüvegek, naptávcső… – komplex tudományos élménynapon a tápiósági hetedikesek

Multivátor #34: Gőzgépek, robotkarok, VR-szemüvegek, naptávcső… – komplex tudományos élménynapon a tápiósági hetedikesek

Második alkalommal jártak nálunk a Tápiósági Papp Károly Általános Iskola diákjai Lesták Erzsébet szervezésében. A “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” tudományos élménynapra a hetedikesekkel tartott Tóthné Ónody Nóra tanárnő is.

Vendégeinket a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor szakmai vezetője, Paszternák András köszöntötte. Az első két programsávban Juhász Mónika digitális kultúra tanár a robotkarok tudományát hozta közelebb a fiatalokhoz. A bevezető beszélgetést követően a programozható, a távirányítható és a rajzoló robotkarokat próbálták ki a fiatalok. Molnár László fizikatanár a gőzgépek történetét követte végig, kísérletek és működő modellek segítségével, az ókori görögöktől az iparosodás koráig. Az érdeklődők a régi idők mai emlékeiről is hallhattak.

A harmadik sávban VR-szemüvegek segítségével indult a csoport űrutazásra Vajda Tibor alkalmazott médiatechnikus vezetésével. Látogatóink a Nemzetközi Űrállomást fedezték fel a virtuális térben, különböző küldetéseket teljesítve.

Az élménynap meglepetésprogramja a KETER csillagvizsgáló felkeresése volt, ahol Horányi Gábor főigazgató fogadta a csapatot Nap-megfigyelésre. A napkitörések, napfoltok tanulmányazása során számos hasznos információ elhangzott az iskola tetején.

Az érdeklődő diákoktól és pedagógusaiktól a MULTIVÁTOR-oklevelek átadásával és a hagyományos, mókás, tudományos matricákkal búcsúztunk. Köszönjük, hogy együtt tanulhattunk!


A pályázat kódja: XIA-DIÁKLABOR-23-01

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.