“Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” – az első tudományos élménynap a Lauder MIT Diáklaborban

“Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” – az első tudományos élménynap a Lauder MIT Diáklaborban

Október 19-én a Kelenvölgyi Általános Iskola lelkes diákjaival telt meg a napokban kialakított Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklabor. A 7. b-sek Csorba Edit és Szitás Anita tanárnők kíséretében vetették bele magukat a tudományok világába. A “Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” élménynapsorozat első résztvevőit Paszternák András, a diáklabor szakmai vezetője köszöntötte.

A napindító programsávban Molnár László tanár úrral megfejtettük a gőzgépek rejtett titkait, kísérleteken keresztül áttekintettük működési elvüket, a fejlesztésük lépéseit. A felmerült kérdések megbeszélését követően a Stirling-motort is beüzemeltük.

A művészet és a tudomány adott egymásnak randevút a második műhelyfoglalkozáson, melyet Szarvas Ildikó, a diáklabor-projekt koordinátora vezetett. Az alkotói térben a “Párolgás” küldetés keretében “gőzös” és “csillagászati” sóképek készültek különböző technikákkal. Szóba kerültek a kémiai és fizikai vonatkozások. Itt nyílt alkalom a 3D-s Z-space terminálok és a geometriai építőkészletek kipróbálására is.

Az élménynap harmadik részében a Nap került a középpontba. Bár a felhős idő miatt a csillagászati “feltekintés” elmaradt, Molnár Lászlóval a laborban térképeztük fel az égitestet, ismerkedtünk a teleszkóp működésével. Természetesen a kísérletek ezúttal sem hiányozhattak.

Zárásként minden résztvevő átvehette MULTIVÁTOR oklevelét. A viszontlátás reményében köszöntünk el vendégeinktől.

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt hetekben, hónapokban a diáklabor és a tudományos élménynap létrejöttén munkálkodtak!

(fotók: Szarvas Ildikó, Koczka Benjamin és Kunos László)

A pályázat kódja: 2022-3.1.1-DIÁKLABOR-2022-00001

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.

2 thoughts on ““Legyetek Ti is MULTIVÁTOROK!” – az első tudományos élménynap a Lauder MIT Diáklaborban

Comments are closed.