MULTIVÁTOR #04 – Puha robotok, kalandozás az ipari forradalom korszakában, csillagászati feltekintő

MULTIVÁTOR #04 – Puha robotok, kalandozás az ipari forradalom korszakában, csillagászati feltekintő

November 16-án – a budapesti csoportok után – megérkezett az első agglomerációs csapat a Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklaborba. Telkiből a Pipacsvirág Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikesei vettek részt Csernátoni Aranka és Lukács Frida tanárnők vezetésével a negyedik “Legyetek Ti is MULTIVÁTORok!” tudományos élménynapon.

A diákokat Paszternák András szakmai vezető köszöntötte, a szabályok és a program ismertetése után két csoportban folyt a munka.

Molnár László fizikatanár az ipari forradalom korszakába repítette a fiatalokat. A gőzgépek történetét működő modellek, kísérletek segítségével tanulmányozták vendégeink.

Halák László média designer a soft robotok világát hozta közelebb az érdeklődőkhöz. A meghökkentő szerkezetekről szóló bevezető után puha robotokat késztettek a lányok és fiúk. A speciális technikával előállított “termékeket” ki is próbálhatták a fiatalok, a motorokat gombokkal, egy tablet segítségével vagy saját okostelefonnal vezérelhették.

A harmadik programsávban a Napot tanulmányozták a kamaszok az iskola udvaron felállított teleszkóp segítségével. Molnár Lászlótól hasznos csillagászati információkat kapott minden résztvevő. Az oklevelek és a mókás tudományos matricák kiosztása előtt jutott idő a 3D-s z-Space terminálok felfedezésére is a Tudományos körforgás keretében.

Köszönjük, hogy együtt tanulhattunk!

A pályázat kódja: 2022-3.1.1-DIÁKLABOR-2022-00001

Kedvezményezett: Világi Zsidó Iskola Alapítvány

Megvalósítási helyszín: Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az NKFI Alapból megvalósuló projekt, Nemzeti Innovációs Ügynökség Nonprofit Zrt.

One thought on “MULTIVÁTOR #04 – Puha robotok, kalandozás az ipari forradalom korszakában, csillagászati feltekintő

Comments are closed.