JAD: Lauderesek Komáromban – kiállításmegnyitó a Menházban

JAD: Lauderesek Komáromban – kiállításmegnyitó a Menházban

Vasárnap délelőtt, sűrű hóesésben indult útjára diákjaink – Heisler Linda, Moósz Hanna, Kálloy Molnár István kis csoportja, Székely Judit és Paszternák András vezetésével, hogy részt vegyen a JAD – Jewish Art Danube projekt kiállításmegnyitóján a szlovákiai Komáromban.

A Lauder Javne Iskola és a Komáromi Zsidó Hitközség együttműködésében, a MAZSÖK támogatásával megvalósuló kezdeményezés célja az volt, hogy a képzőművészet eszközeivel bemutassa a Duna-menti zsidó közösségek életét, lehetővé téve egymás megismerését, megismertetését másokkal.

Megérkezésünk után a tárlat posztereit installáltuk a Menház – Zsidó Kulturális és Közösségi Központban. A zsinagógában és a Schnitzer Ármin Mikromúzeumban András mesélt a közösség múltjáról és jelenéről, majd elkezdtük a felkészülést a fél háromkor kezdődő hanukai ünnepségre.

A Wallenstein Zoltán terem szinte teljesen megtelt a helyi és a régióból érkező közösségi tagokkal, érdeklődőkkel. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Keszegh Béla, Komárom város polgármestere és Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója.

A vendégeket Paszternák Tamás, a helyi hitközség programkoordinátora köszöntötte. Az Izraelben dúló háború áldozataiért, a gázai fogságban lévőkért fellobbantak az emlékezés és a remény mécsesei.

A JAD-projekt alkotói folyamatáról, a Duna összekötő szerepéről, a komáromi származású, Jeruzsálemben élő festő-költő, Miriam Neiger-Fleischnann oktatási intézményünkben tartott műhelyfoglalkozásáról Paszternák András, iskolánk STEAM-programkoordinátora szólt az egybegyűltekhez.

A Szarvas Ildikó által koordinált – munkáját Székely Judit és Hordós Boldizsár segítette – alkotói tevékenységbe a jelenlévő diákokon kívül Seres Hanna, Sulyok Lili, Szathmáry Papp Jázmin, a Felleg és a Gránátalma osztály kapcsolódott be.

Az ünnepi program vidám hangulatáról a Mojše Band gondoskodott. Az együttes a klasszikus klezmert ötvözte a modern zenével. A hanukia negyedik lángját Kurucz Ákos rabbi gyújtotta meg, tanításában az ünnep napjainkra vonatkozó üzenetét tolmácsolta.

Ezt követően került sor a JAD kiállítás megtekintésére. Ahol Székely Judit és a diákok mutatták be az alkotásokat, válaszoltak az érdeklődők, köztük a regionális sajtó képviselőinek kérdéseire.

“Hanukkah szameach! Gyönyörű képek, a gyerekek profik! Nagyon örülök, hogy részt vettem ebben a projektben veletek. Van remény a jövőre!” – Miriam Neiger-Fleischmann üzenete Izraelből

A hanukai tombola és a finom, kóser falatok zárták a közös ünneplést. Természetesen a fánk sem hiányozhatott az asztalról. A rendezvény után Komárom belvárosát tekintette meg csapatunk András idegenvezetésével. A zsidó vonatkozások megismerése után indultunk vissza a dél-komáromi állomásra, hogy a tartalmas napot követően visszatérjünk Budapestre.

A kiállítás a Komáromi Zsidó Hitközség programjai során, illetve előzetes bejelentkezést követően megtekinthető a Menházban (Eötvös utca 15.).

(fényképek: Székely Judit, KZsH)

2 thoughts on “JAD: Lauderesek Komáromban – kiállításmegnyitó a Menházban

Comments are closed.